Mokkapannu, mokabryggare, moka-potti, espressopannu… Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Mokkapannu on italialainen keksintö, joka lämmittämällä liedellä luo korkean paineen pohjassa, mikä antaa voimakkaan kahvin, joka muistuttaa enemmän espresso-kahvia kuin mitään muuta. Espresso-kahvin kaltaisuuden vuoksi mokkapannua kutsutaan myös espressopannuksi. Mutta huolimatta näiden kahvityyppien samankaltaisuudesta, ei ole kyse aidosta espressosta - keittopaine ei yksinkertaisesti nouse tarpeeksi korkealle.
Mokkapannu koostuu kolmesta osasta: yläosasta, alaosasta ja suodattimesta kahville. Ylä- ja alaosa voidaan ruuvata yhteen keskellä, ja suodatin asennetaan näiden kahden osan välissä. Alaosassa on vesi ja siinä on pieni turvaventtiili, joka käynnistyy, kun paine nousee liian korkeaksi. Kun paine kasvaa alaosassa, vesi puristetaan suodattimen läpi ja ylös yläosaan. Kun mokkapannu on valmis, kahvi on kerätty yläosaan ja valmis tarjoiltavaksi. Mokkapannun ominaispiirteet
Kun kahvinkeitin valmistuu (siihen palaamme oppaassamme), se asetetaan liedelle. Kun vesi alaosassa lämpenee, höyry nousee, mikä lisää painetta alaosassa. Kun paine on tarpeeksi korkea, vesi puristaa suodattimen läpi yläosaan. Kun kahvi on valmista, paine nousee niin korkeaksi, että venttiili alkaa viheltää. Siten kahvi kertyy yläosaan kahvinkeitin on ollut lämmön yläpuolella tarpeeksi kauan.
Tarvitset tätä:
Vaihe 1.
Jauha noin 22 grammaa kahvia hienoksi.
Tavoitteena on espressojauheen kaltaisuus, joka on melko hienoa. Myös kahvin määrä riippuu mokkapannun koosta - tarvitsemme noin 22 grammaa yleisimmän kokoisessa mokkapannussa.
Vaihe 2.
Keitä vettä
Kiehauta sopiva määrä vettä (riippuen mokkapannun koosta) ja täytä sen jälkeen alaosa.
Vaihe 3.
Aseta kahvinsuodatin paikoilleen. Täytä suodatin kahvilla ja aseta se mokkapannun alaosan päälle. Ravista suodatinta kevyesti tasoittaaksesi kahvipurua.
Vaihe 4.
Kierrä kansi paikoilleen
Irrota mokkapannun yläosa – mutta varo, alaosa on kuuma.
Vaihe 5.
Aseta liesitasolle
Aseta mokkapannu liesille ja kytke lämpö päälle.
Vaihe 6.
Pidä silmällä ja ota pois liedeltä
Kun veden kiehumispisteen lähestyessä kahvi alkaa hitaasti valua ja tunkeutuu suodattimen läpi ylimpään kamaraan. Kun venttiili alkaa viheltää, kahvi on valmista. Voit tarvittaessa nostaa Moka-kannen kantta nähdäksesi, onko kamara täynnä kahvia.
Voit käyttää mitä tahansa kahvityyppiä mokkapannulle, tärkeintä on jauhaa kahvi kohtalaisen hienoksi, samaan tasoon kuin espresso. On myös tärkeää, että kahvipuru on tasaisesti ja tiiviisti pakattu suodattimeen, jotta vesi jakautuu tasaisesti koko haudutuksen ajan.
Kuitenkin suosittelemme välttämään vaaleita paahtoja, koska ne ovat taipuvaisempia olemaan happamampia. Ja koska mokkapannun valmistus on melko epätasaista, mausteisuuksia, kuten happamuutta, tulee erityisesti esiin. Siksi vaalean paahtamisen kanssa saatat kokea kahvin olevan liian hapokasta ja terävää. Kun valmistat mokkapannukahvia, suosittelemme valitsemaan ainakin keskipaahtoisen paahtoasteen, mieluiten melko tumman paahtoasteen. Meillä on myös espressopuuopas kiinnostuneille. Nauti!
Ostoskorisi on tyhjä