Oppaat

Kuinka kahvipavut pitäisi säilyttää?

Pitäisikö kahvipavut säilyttää jääkaapissa? Lue lisää siitä, miten kahvipavut säilytetään parhaiten, jotta maku säilyy pidempään avaamisen jälkeen.

28. heinäkuuta 2021 kello 8.07

Mikä on paras tapa säilyttää kahvipavut, jotta maku ja tuoreus säilyvät?

Joten olet juuri ostanut herkullisen pussillisen kahvia, ehkä ostit useamman pussin, koska ne olivat tarjouksessa, ja ensimmäinen keitetty kuppi maistuu upealta. Mutta miten säilytät pavuista maun? Kuten olet ehkä jo huomannut, pavut maistuvat erilaisilta ja eivät ole yhtä tuoreita, kun ne vanhenevat.

Mitä tuoreus merkitsee kahvipavuille?

Tuoreiden kahvipapujen konsepti on suhteellisen uusi, kuten erikoiskahvinkin konsepti. Se on ymmärrettävää, sillä paahdetut kahvipavut eivät pilaannu samalla tavalla kuin muut elintarvikkeet. Se ei johdu siitä, että ne alkaisivat mätänemään, ja visuaalisesti ne näyttävät samalta kuin ensimmäisenä päivänä, kun avasit pussin. Mutta sen sijaan voit huomata, että papujen tuoksu ei ole aivan sama kuin päivänä, jona avasit pussin. Sama pätee makuun, sillä vaikka pavut näyttävät täysin samanlaisilta, maussa on suuria eroja pussien välillä, joita avasit tänään ja vain kaksi viikkoa sitten.

 

Näin säilytät kahvipavut

Aluksi, älä yritä säilyttää papuja. Toisin sanoen, osta sopiva määrä papuja, jotka kestävät sinulle viikosta kahteen, jotta voit varmistaa suhteellisen tuoreet pavut jokaisen valmistuksen yhteydessä.

Mutta huolimatta siitä, aiot silti säilyttää pavut niin kauan kuin tarvitaan, jotta voit käyttää niitä.

 

Miksi pavut maistuvat pahalta?

Lyhyesti sanottuna kahvipapujen huono maku johtuu hapettumisesta - eli hapen altistumisesta saa pavut hapettumaan ja maistumaan huonolta. Onneksi useimmat erikoiskahvipussit tulevat älykkäällä itselukitsemisella, joka estää suuren osan hapettumisesta. Joten aluksi varmista, että suljet kahvipussin joka kerta.

Vaihtoehtoisesti voit siirtää pavut ilmatiiviiseen astiaan; itse asiassa ei ole tärkeää, millainen astia on, kunhan se on ilmatiivis. Sinun on kuitenkin otettava huomioon, että jos astia on läpinäkyvä, pidä se pois auringonvalosta (vältä yleisesti ottaen auringonvaloa). Happistuminen tapahtuu nopeammin lämpimässä ympäristössä, joten säilytä pavut viileässä ja pimeässä paikassa. Kuten olet ehkä jo arvannut, jääkaappi voi olla ehkä paras paikka pavuille.

 

Voiko pavut pakastaa?

Lyhyt vastaus on kyllä! Viileä ympäristö yleensä hidastaa hapettumista, mikä on myös syynä sille, että pavut voidaan ja tulisi säilyttää jääkaapissa samoin kuin ne voidaan myös hyvin säilyttää pakastimessa.

Kuitenkin suurin vaara jäätymisestä (ja jääkaapissa säilytyksestä) pavuille on, että ne voivat saada huonon hajun ympäristöstään, jos niitä ei säilytetä ilmatiiviissä astiassa. Koska pavut ovat erittäin huokoisia, ne imevät helposti ympäristönsä aromit. Ammattimaiset baristat ja kahvinpaahtajat säilyttävät usein pavunsa vakuumisuljetuissa astioissa - mutta ilmatiivis säilytysastia on myös täysin ok.

Joten päätelmänä

Paras vaihtoehto on olla ostamatta liikaa papuja kerrallaan, mikä vähentää tarvetta varastoida niitä pidemmän ajan. Mutta kun kerran joudut varastoimaan pavut, on parasta säilyttää ne ilmatiiviissä astiassa jääkaapissa.


Muut viestit kohteesta Oppaat

Ostoskorisi on tyhjä