Cappuccino on espressopohjainen kahvijuoma, jonka alkuperä on Italiasta ja joka valmistetaan höyrytetystä maidosta ja maidonvaahdosta. Cappuccinolle on useita variaatioita, mukaan lukien kerma- ja kasvipohjaiset maitojalosteet, kuten kauramaito tai mantelimaito.
Mikä on ero cafè latte ja cappuccino välillä?
Moderni cappuccino koostuu yhdestä espresso-annoksesta, kerroksesta höyrytettyä maitoa ja kerroksesta maitovaahtoa. Mutta tärkeintä ja se, mikä tekee cappuccinosta cappuccinon, on suhde espresson ja maidon välillä sekä maidon valmistustapa. Yleensä käytetään tuoretta ja täyteläistä maitoa, kuten esimerkiksi tavallista maitoa, joka höyrytetään höyryvarren avulla, kuten useimpien espresso-koneiden mukana tulee.
Suurin haaste baristalle cappuccinon valmistuksessa on täydellisen maitovaahdon luominen. Täydellisen maitovaahdon lisäksi koulutetut baristat tekevät myös latte artia. Kyllä, latte artia voi tehdä myös cappuccinolla, mutta kuten nimestä voi päätellä, se on yleisempää caffe lattessa.
Kun tehdessä cappuccinoa, yleensä käytetään hyvin tummaa paahdettua espressoamustaa, jotta saadaan korkea kontrasti makean maidon ja espresson välille. Jos käytetään keskiruskeaa tai kevyesti paahdettua kahvia, espreson maku voi helposti haihtua ja ylikorostua makean maidon maun yli.
Cappuccino koostuu 3 osasta
1/3 espresso
1/3 höyrytettyä maitoa
1/3 maitovaahdosta
1. Keitä shot espressoa
2. Vaahtoita maito (katso alla oleva ohje)
3. Kaada höyrytetty maito shot espressoon siten, että siinä on noin 1/3 höyrytettyä maitoa ja 2/3 maitovaahtoa.
Voit hyötyä kuumasta kupista ennen kahvin keittämistä, jotta cappuccino ei jäähtyisi liian nopeasti.
Jotta voit tehdä cappuccinoa, tarvitset espressoshotin. Tavallinen kahvi ei käy, joten sinun täytyy hankkia espressokone, jos et omista sellaista jo valmiiksi.
Lue kattava opas espresson valmistukseen
Kun puhutaan espresso cappuccinosta, suosittelemme käyttämään tummapaahtoista kahvia. Espresson tulisi olla erittäin vahvaa, koska maito itsessään on erittäin makeaa, joten tarvitsemme annoksen espressoa, joka voi antaa hyvän kontrastin makealle maidolle. Ainoa poikkeus on, jos käytät maitoa, jolla on alhainen rasvapitoisuus, kuten vähärasvaista maitoa, tällöin voit mennä kulman taakse. Pilaa! Jos käytät vähärasvaista maitoa tai kevytmaitoa, kannattaa käyttää hieman vaaleampaa paahdettua espressoa.
Voit tehdä yhden tai kaksi annosta espressoa maun ja mieltymyksen mukaan.
Seuraava vaihe on höyrytetyn maidon valmistaminen, mikä voidaan tehdä useilla eri tavoilla.
Höyrytetty maito ja maitovaahto ovat yksi ja sama vaihe: Kun höyrytät maidon, teet myös maitovaahdon samalla.
Mutta millaista maitoa tulisi käyttää?
Käytä tuoretta maitoa, sillä tuore maito vaahtoutuu helpommin kuin vanha maito
Käytä maitoa, jossa on korkea rasvapitoisuus: siksi suosittelemme täysmaitoa
Voit käyttää myös kevytmaitoa, mutta se ei vaahtou yhtä helposti kuin täysmaito eikä ole yhtä makeaa. Jos käytät kevytmaitoa, harkitse vaaleampaa paahtoastetta espressollesi.
Kasvipohjainen maito: Paras kasvipohjainen maito cappuccinoon on kauramaito, koska se vaahtoutuu helpommin kuin muut vaihtoehdot.
Saadaksesi parhaan tuloksen, suosittelemme käyttämään espressokonetta maidon höyryttämiseen, mutta älä huoli, jos sinulla ei ole espressokonetta, meillä on vaihtoehto. Katso seuraava kappale.
Höyrytä maitoa espressokoneella
Pidä höyrytystankoa maidon pinnan alla, kunnes maito on kaksinkertaistunut tilavuudessaan.
Laske höyrytappia vähän enemmän, kunnes maito on noin 65 astetta lämmintä.
Höyrytettyä maitoa ilman espressokonetta
Eikö sinulla ole espressokeitintä? Ei huolta, meillä on vaihtoehto maidon vaahdottamiseen! Se on yhtä yksinkertaista kuin maidon lämmittäminen ja sen jälkeen yhden kolmesta maidonvaahdottamismenetelmästä käyttö:
Käytä käsikäyttöistä maitovaahtojaa. Käsikäyttöinen maitovaahtoja on taloudellinen ja erittäin hyvä vaihtoehto. Se luo ihanaa maitovaahtoa, joka sopii täydellisesti sekä cappuccinoon että macchiatoon.
Puristekannu. Kyllä, se on totta! Voit saada vaahtoa puristekannulla: kaada lämmitetty maito puristekannuun, ja nosta ja laske suodatin kunnes maito on voinut kuohua kahteen kertaan.
Vatkaa. Vatkainta voidaan todellakin käyttää, mutta maitovaahdosta ei tule niin hienoa ja täyteläistä, se saattaa olla hieman kovaa, mutta se toimii!
Serveri!
Pidä hitaasti höyrytettyä maitoa espresson päällä, jos olet saavuttanut oikean espresso- ja maitosuhteen, sinun tulisi käyttää 1/3 espressoa, 1/3 höyrytettyä maitoa ja 1/3 maitovaahdosta.
Kun kaadat maidon ensimmäistä kertaa, raskaampi osa, eli höyrytetty maito, tulisi kaataa ensin ja asettua kerrokseksi #2. Tämän jälkeen kevyempi maitovaahto tulisi elegantisti asettua höyrytetyn maidon päälle, kerrokseksi #3.
Ja voilà, nyt sinulla on cappuccino!
Ostoskorisi on tyhjä