"Caffe latte", tai yksinkertaisesti "latte", on espressopohjainen kahvijuoma, joka koostuu yhdestä espressolaukauksesta, höyrytetystä maidosta ja pienestä kerrosmaidosta..
Mutta mikä on ero latten ja cappuccinon välillä?
Latte koostuu 1/3 espressosta, 2/3 höyrytetystä maidosta ja ohuesta kerroksesta maidonvaahdosta.
Cappuccino sisältää kuitenkin yhtäsuuret osat espressoa, höyrytettyä maitoa ja maitovaahtoa, eli 1/3 espressoa, 1/3 höyrytettyä maitoa ja 1/3 maitovaahtoa.
Se, mikä tekee laattesta haastavan uusille baristoille, on osua oikeaan maidon vaahdon osalta. Useimmat ovat varmasti maistaneet cappuccinoa (muuten et varmasti lukisi tätä), ja ovat tuttuja kevyen ja täyteläisen maidon kanssa, joka luonnehtii laattaa. Se vaatii vähän harjoittelua ja mieluiten hyvää espressokonetta.
Myöhemmin käymme läpi, miten voit tehdä maidonvaahdon ilman espressokonetta.
1/3 espresso
2/3 höyrytettyä maitoa
Ohut kerros maitovaahdosta
Täydellisen cappuccinon valmistamiseksi tarvitsemme täydellisen espressoshotin. Tavallinen kahvi ei riitä, joten sinun on hankittava espressokone, jos et jo omista sellaista. Tässä kirjoituksessa emme käy syvemmälle espresson valmistusprosessiin, siihen meillä on erillinen kirjoitus:
Näin saat täydellisen espressolaukauksen
Kun puhutaan espressosta latten kanssa, suosittelemme käyttämään keskipaahtoista tai tummapaahtoista kahvia. Espresso saa olla vahvaa, koska maito on makeaa, joten tarvitsemme espressolaukauksen, joka voi antaa hyvän kontrastin maidolle.
Ainoa poikkeus on, jos käytät vähärasvaista maitoa, jolloin voit hyödyntää hieman kevyempää paahdosta espressoon.
Suosittelemme käyttämään täysmaitoa, osittain siksi, että se vaahdotuu paremmin kuin esimerkiksi kevytmaito, ja osittain siksi, että se on makeampaa ja antaa paremman kontrastin ja maun lattesielle.
On myös erittäin tärkeää käyttää tuoretta maitoa, koska se vaahdotetaan paremmin.
Voiko kasvipohjaista maitoa käyttää cappuccinossa?
Kyllä! On mahdollista käyttää kasvipohjaista maitoa latteen, vaikka se ei tuottaisikaan yhtä hyvää tulosta, se on ehdottomasti mahdollista. Suosittelemme käyttämään kauramaitoa, mutta voit käyttää muitakin kasvipohjaisia maitoja tarpeen ja maun mukaan.
Paras työkalu maidon höyryttämiseen lattea varten on epäilemättä espressokone sisäänrakennetulla höyrytangolla. Onneksi useimmissa espressokoneissa on nykyään sisäänrakennettu höyrytanko.
Kun yhtäkkiä höyryttämällä maitoa lattea varten, tavoittelemme kevyttä ja kermaista koostumusta. Se voi vaatia harjoittelua ennen kuin saavutetaan täsmällisyys.
Käytä pienempää astiaa maidolle (älä käytä kahvikuppia)
Pidä höyrytystankoa aivan maidon pinnan alla ja aktivoi höyry, kunnes maito on kasvanut noin kaksi kertaa alkuperäiseen kokoon.
Laske sauva pidemmälle maitoon lähellä säiliön reunaa, jotta maitoon syntyy turbulenssia ja melkein pyörremyrskyn kaltainen pyörimisliike.
Jatka kunnes lämpötila nousee noin 65 asteeseen
Vaikka parasta olisi käyttää espressokonetta maidon höyryttämiseen, se ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Tässä ovat kolme parasta tapaamme höyryttää maitoa ilman espressokonetta:
Maitovaahto
Käytä käsikäyttöistä maitovaahtoa. Käsikäyttöinen maitovaahto on taloudellinen ja hieno vaihtoehto espressokoneelle.
Lokakannu
Voit itse asiassa tehdä höyrytetystä maidosta maitovaahdon lokakannulla: Kaada lämmitetty maito lokakannuun ja nosta ja laske siivilää melko voimakkaasti (älä kuitenkaan kaada yli), kunnes maito on kaksinkertaistunut vaahdoksi.
Vatkaa
Vatkainta voi itse asiassa myös käyttää, mutta maitovaahto ei tule yhtä hienoksi ja täyteläiseksi, se voi olla hieman kovaa, mutta se toimii!
1. Tee espresso
2. Höyrytä maito
3. Kaada maito espresson päälle
Tavoittelemme noin 1/3 espressoa ja 2/3 höyrytettyä maitoa, erittäin ohuella maidon vaahdolla päällä. Ja jos olet erittäin rohkea, voit kokeilla latte-taidetta.
Valmista espresso suoraan kahvikuppiin (suurikokoista kuppia suositellaan). Kallista kuppia hieman ja kaada maito hitaasti astiasta espresson päälle.
Ostoskorisi on tyhjä