Oppaat

Miten AeroPress valmistetaan?

Täydellinen opas AeroPress-kahvin valmistukseen - napsauta ja opi aloittamaan AeroPress-kahvin valmistus.

28. heinäkuuta 2021 kello 8.32

AeroPress-kahvin valmistusopas

Helppo kahvikeitinmenetelmä, joka takaa loistavan kahvikupin joka kerta? Vastaus on AeroPress. AeroPress-keitinmenetelmä on yksi helpoimmista tavoista keittää kahvia, ja on vaikea olla keittämättä herkullista kahvikuppia joka kerta.

Jos haluat ohittaa luenton, vieritä sivua alaspäin kohtaan panimo-opas

AeroPress ominaispiirteet: Vähäinen katkeruus, vähäinen happamuus, espressoa ja americanoa muistuttava valmistus

 

Ensin hieman taustaa

AeroPress on suhteellisen uusi keksintö, joka valmistettiin ensimmäisen kerran vuonna 2005 amerikkalaisen keksijän Alan Adlerin toimesta. AeroPress on valmistettu muovista, se on kevyt, helposti kuljetettava ja helppo puhdistaa. AeroPressin valmistusmenetelmässä vesi ja kahvijauhe sekoitetaan hyvin yhteen kammiossa, johon asetetaan muoviputki, jossa on tiivistävä kumirengas, joka hitaasti puristaa kahvin suodattimen läpi kahvikuppiin. Tämä luo suhteellisen korkean paineen, ja koska korkea paine lisää uuttoa (lue lisää kahvin uutosta täältä), se mahdollistaa nopeamman valmistuksen kuin esimerkiksi pressopannukahvi tai suodatinkahvi.

Tämä nopeus, mukaan lukien korkea paine, on antanut AeroPress-koneelle maineen espressokoneena, ja vaikka siinä onkin jotain samaa, ei siinä kuitenkaan keitetä aitoa espressoa samalla crema-pinnalla. Mutta siitä huolimatta AeroPress valmistaa upeaa kahvia, vie vähän tilaa ja on lisäksi erittäin helppo puhdistaa.

 

Joten mikä on AeroPress tarkalleen?

AeroPress koostuu eräänlaisesta muoviputkesta, ja se sisältää sekoitustikun, lusikan, suodattimenpidikkeen ja paljon suodattimia. Muoviputki jaetaan kahteen osaan, ylä- ja alaosan. Alaosaa käytetään veden ja kahvijauheen säiliönä, kun taas yläosaa käytetään kahvin puristamiseen suodattimen läpi. Sekoitustikkua käytetään, kuten varmaan jo arvasitkin, kahvijauheen ja veden sekoittamiseen - on nimittäin tärkeää, että kahvijauhe on täysin kastunut vedellä, kun sitä valmistetaan. Lopuksi meillä on suodattimenpidike sekä suodattimet - suodatin asetetaan pidikkeeseen, ja pidike ruuvataan muoviputkeen.

Mitä suodattimiin tulee, suosittelemme yleensä, olipa kyse sitten AeroPressistä tai kaadosta, että suodatin kastellaan ensin hieman kiehuvalla vedellä. Tämä varmistaa, ettei suodattimesta tule kahviin makua, mutta tärkeintä on, että suodatin pysyy hyvin paikallaan suodatinpidikkeessä.

 

AeroPress-keittimen ohjeet

Näin valmistetaan AeroPress-kahvia (normaali menetelmä)

AeroPressin sivulta voit nähdä numeromerkinnän, joka ilmaisee kahvikuppien määrän. On tärkeää huomata, että AeroPressin kahvi on suhteellisen vahvaa, kuten espressokahvi, joten sitä tulee laimentaa kuumalla vedellä valmistuksen jälkeen.

Vaihe 1.
Aseta suodatin suodatinsuppilon pohjaan ja huuhtele kiehuvalla vedellä läpi. Tämä varmistaa suodattimen puhdistamisen paperimaisesta mausta, mutta myös sen, että suodatin pysyy tiukasti pidikkeessä.

Vaihe 2.
Aseta suodatinpidin tiiviisti muovisäiliöön (muoviputki) ja aseta se kupin päälle

Vaihe 3.
Jauha 14 grammaa kahvia ja kaada se astiaan. Tuore jauhettu kahvi on aina paras vaihtoehto. Jauhatusasteen tulee olla jossain hienon ja keskirasvan välillä.

Vaihe 4.
Kaada 220 ml kuumaa vettä astiaan. Jos sinulla ei ole vaakaa, kaada noin 4 numeroa astiaan. Veden tulisi olla noin 92 astetta, mutta jos sinulla ei ole lämpömittaria, odota noin minuutti veden kiehumisen jälkeen.

Vaihe 5.
Käytä sekoituspuikkoa sekoittaaksesi kahvijauheen ja veden huolellisesti noin 10 sekunnin ajan. Aseta sen jälkeen kansi päälle.

Vaihe 6.
Odotetaan 2 minuuttia ja painetaan sitten yläosa alas.Veden läpäisy suodattimen läpi vaatii hieman painetta - tämä vaihe kestää noin 30 sekuntia. Älä paina liian kovaa, sillä se voi lisätä painetta liikaa ja hidastaa prosessia entisestään.

Vaihe 7.
Laimenna kahvi tarpeen mukaan ja nauti! Kuten aiemmin mainittu, AeroPress-brew on suhteellisen vahvaa, joten suosittelemme kahvin laimennusta tarpeen mukaan.

 

Näin valmistat AeroPressin käänteisellä menetelmällä

Juuri käsittelemämme menetelmä on virallinen menetelmä, joka näkyy AeroPress-ohjeissa, mutta on olemassa toinen vaihtoehtoinen menetelmä, jota kutsutaan “inverted AeroPress -menetelmäksi”.

Normaalilla tavalla säiliö asetetaan niin, että suodatin on alaspäin kupin päällä, mikä tarkoittaa, että kun vesi kaadetaan säiliöön, kahvi alkaa imeä ennen kuin lisäät painetta.

Käänteisellä tavalla yläosa asetetaan ensin ja laite käännetään ympäri, jolloin pohjaosa (eli kahvisäiliö) muuttuu yläosaksi. Suodatinpidin sijoitetaan siis lopuksi, kun vesi ja kahvinporot on sekoitettu yhteen, mikä tarkoittaa, että kahvi ei ala valua hitaasti ennen kuin olet valmis keittämään. Kun olet valmis, koko laite käännetään ympäri kahvikupin päälle ja voit jatkaa keittämistä samalla tavalla kuin alkuperäisellä tavalla.

Kääntöpuolueisen menetelmän tarkoituksena on parempi kontrolli kahvin ja veden suhteen - koska kahvi ei ala heti valua suodattimen läpi, voit keittää kahvia pidempäänkin, jos haluat.

 

Kahvin hienous

Yleensä kahvi suositellaan jauhettavaksi suhteellisen hienoksi, hieman karkeammaksi kuin espresso. Tällä hienoudella saadaan suhteellisen tiivistä kahvia, jota usein laimennetaan vedellä, kuten Americanoa tehdessä.

Jos sen sijaan käytät hieman karkeampaa maalausta, esimerkiksi keskitasoista maalausta, joka vastaa pour-over-pannun valmistusta, saat vähemmän keskittynyttä kahvia. Haittapuolena tietenkin on, että se ei ole yhtä taloudellista, kun siirryt ehkä 3-4 kuppia kahvia (laimentamisen jälkeen) 1-2 kuppiin.

 

Variationit ja kokeilu AeroPressillä

Aeropressin avulla, kuten monien muidenkin valmistusmenetelmien kanssa, on kohtuullinen vapaus sovittaa resepti omaan makuun. Jos haluat vielä vahvemman kahvin, voit valmistaa sen pidempään, mikä antaa sinulle korkeamman pitoisuuden. Jos sen sijaan haluat miedomman kahvin, voit kokeilla karkeampaa jauhamista kahvipavuista. Voit myös kokeilla erilaisia valmistussuhteita, esimerkiksi 13, 14 tai ehkä 15 grammaa kahvia kohti 220 ml.    


Muut viestit kohteesta Oppaat

Ostoskorisi on tyhjä