Onko kahvisi hieman liian hapokasta, vai ehkä ei tarpeeksi hapokasta? Lue lisää siitä, mitä hapokkuus tarkoittaa kahvillesi sekä mitkä tekijät vaikuttavat sen happamuuteen.
28. heinäkuuta 2021 kello 8.17Suurin osa, joilla on mielipide kahvista, varmasti myös mielipiteen kahvin happamuudesta - jotkut pitävät happaman kahvin mausta, kun taas toiset eivät. Tässä artikkelissa tutkimme tarkemmin, mikä kahvin happamuus on ja miten se syntyy.
Yleisin hapokkuuden mittaus tapahtuu pH-asteikolla, jossa 7 on neutraali, kaikki yli sen on emäksistä kun taas kaikki alle on happamaa. Mitä alhaisempi asteikolla mitattu pH-arvo on, sitä korkeampi happopitoisuus.
Kahvi on yleensä noin 5 asteikolla, joten kyllä, normaaleissa termeissä kahvi on hapan. Kuitenkin, hieman kontekstia antaaksemme, ruuat kuten omenat ja makeat persikat ovat välillä 3 ja 4, ja joskus alempi, pH-asteikolla. Itse asiassa kahvi on noin samalla tasolla kuin banaani, mikä harvoin mielletään hapokkaaksi.
Mutta vaikka eri kahvit voivat maistua happamilta eri määrin, pH-mittauksen mukaan happopitoisuus on suunnilleen identtinen.
Toinen menetelmä happojen mittaamiseen on nimeltään "Titroitava happo", joka mittaa paremmin kuinka paljon happoa voimme todella maistaa. Esimerkiksi jos mitataan titroitavaa happoa kylmäkeitettyyn kahviin, jota monet kokevat vähemmän hapokkaana kuin tavallista suodatinkahvia, happotaso todellisuudessa mitataan alempaa kuin jos kahvi olisi keitetty kuumaksi, vaikka pH-mittaus mitattaisi happamuuden samaksi.
Epämukavuus kahvista
Jotkut henkilöt saavat epämukavuutta vatsan ja suoliston alueella, ja voisi olla teoria, että se liittyy kahvin happamuuteen. Useat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että epämukavuus johtuu enemmän kofeiinista kuin happamuudesta, joten suositellaan vähentämään saantia, jos koet tällaista epämukavuutta.
Hapan vai happamainen?
Vaikka monet voivat pitää hapokasta kahvia negatiivisena asiana, se on ominaisuus, jota monet baristat pitävät erittäin positiivisena ja yrittävät aktiivisesti tuoda esiin kahvissaan. Hapan kahvi taas nähdään negatiivisena asiana, mikä liittyy usein maku epätasapainoon. Tasapainoinen hapokas maku voi kuitenkin tehdä kahvista erittäin herkullisen ja raikkaan.
Hapan maku on erittäin tärkeä ottaa huomioon erikoiskahvia ostaessa. Usein happamuutta mitataan samalla tasolla kuin aromia ja jopa makua, minkä vuoksi huomaat happamuuden merkinnän useiden kahvipapujen pakkauksissa.
Useimmat korkealaatuiset pavut, erityisesti kevyesti tai keskikovasti paahtuneet, ovat lähes aina jonkin verran hapokkaita. Ja jos haluat mennä vieläkin syvemmälle hapokkuuden maailmaan, voit kokeilla pavun Keniasta, joka tunnetaan usein hapokkuudestaan.
Seuraavan kerran kun nautit kahvikupposta, maista sen happamia sävyjä ja kuinka ne voivat tuoda esiin kahvin maun. Vähitellen opit tunnistamaan erilaisia happoja, kuten esimerkiksi omenahappo, viinihappo ja sitruunahappo.
Happamuus ja katkeruus
Toinen kahvissa usein esiintyvä happo on klorogeenihappo, joka hajoaa brygauksen aikana kiniihappoon (joka tunnetaan ehkä tonicvedestä) ja kofeiinihappoon. Nämä kaksi happolajia voivat aiheuttaa kahviin enemmän katkeruutta, jonka välttämiseksi yleensä pyritään, erityisesti korkeissa lämpötiloissa jälkeen brygauksen.
Olet varmasti jo kokenut til tilanteen, jossa suodatinkahvi, joka on seissyt jonkin aikaa lämpimällä koneella, ei maistu aivan samalta kuin vastakeitetty. Välttääksesi kiininihapon ja kofeiinihapon aiheuttamaa karvautta, vältä pitämästä kahvia lämpimänä pitkään ja anna sen jäähtyä itsestään.
Hapan kahvi ei siis ole mitään huolestuttavaa, vaan se on pikemminkin jotain, jota voidaan aktiivisesti ohjata valmistuksessa. Erilaisilla hapoilla eri kahvilaaduissa on avautunut aivan uusi maailma kahvista. Vaihtelut ovat käytännössä loputtomia ja täydellisen tasapainon löytämiseksi aromin, maun, katkeruuden ja ennen kaikkea hapokkuuden välillä voi kestää kauan ja vaatia paljon kokeiluja.
Ostoskorisi on tyhjä