Se voi olla vaikeaa navigoida eri kahvityyppien välillä, joten olemme laatineet tämän listan aakkosjärjestyksessä yleisimmistä espressopohjaisista kahvijuomista.
12. syyskuuta 2021 kello 3.20Affogato (”Hukkunut” italiaksi) on espressopohjainen juoma, joka koostuu vaniljajäätelöpallasta, jolla on laukaus espresso päällä. Joitain affogaton variaatioita sisältää myös ruiskauksen likööriä, esimerkiksi Kahlua tai Amaretto.
Americano, tai Caffé Americano, koostuu laimennetusta espressosta. Americano valmistetaan kuten normaali espresso, mutta se laimennetaan jälkeenpäin kuumalla vedellä. Americanon vahvuus voi vaihdella riippuen espresson ja veden määrästä.
Café au lait, joka ranskaksi tarkoittaa 'kahvia maidolla', koostuu yleensä yhdestä osasta kahvia ja yhdestä osasta lämmitettyä maitoa. Riippuen siitä, missä päällä maailmaa tilaat café au laitin, se voidaan valmistaa joko espressosta tai tavallisesta suodatinkahvista. Se on loppujen lopuksi 'kahvia maidolla'.
Caffé Latte, tai pelkästään Latte, on italialainen espresso-pohjainen juoma, joka koostuu espressosta ja vaahtoutuneesta maidosta. Caffé Latte suoraan italiaksi käännettynä tarkoittaa 'kahvia ja maitoa'. Caffé latte yleensä valmistetaan yhden laukauksen espressolla, jonka jälkeen vaahtoutunut maito kaadetaan siihen. Tästä syntyy myös latte-art, jossa voi luoda kauniita kuvioita riippuen siitä, miten maito kaadetaan espresson päälle.
Caffé Mocha eli mocaccino on Caffé Latte -variaatio, johon on lisätty suklaan makua. Mocha valmistetaan yleensä kuten Caffe Latte, ja siihen lisätään suklaata joko jauhemuodossa, siirapin avulla tai jollain muulla tavalla, jotta juoma saa tunnusomaisen suklaan makunsa. Se muistuttaa hieman sekoitusta kahvin ja kuumasta kaakaosta.
Cappuccino on peräisin Italiasta ja se on espresso-pohjainen juoma, joka yleensä valmistetaan yhdellä annoksella espressoa ja päällä olevalla maidonvaahdolla. Erotuksena Caffé Latteen, cappuccinon määrä on yleensä pienempi, mutta siinä on paksumpi kerros maidonvaahdolla.
Kylmäuutettu kahvi, eli coldbrew, tulee monessa muodossa ja sitä voidaan keittää joko suodatinkahvina, upotuskahvina tai espressona. Coldbrew’n tunnusomaista on, että kahvi keitetään kylmänä. Se ei siis ole jäähdytetty kahvi, vaan pikemminkin kahvia keitetään joko huoneenlämmössä tai esimerkiksi jääkaapissa. Ainoa poikkeus on espresso, joka yleensä keitetään suoraan jään päälle - onko se itse asiassa coldbrew, jätämme lukijan arvioitavaksi.
Caffè Correto, tai yksinkertaisesti Correto, on italialainen espressopohjainen juoma, joka koostuu yleensä yhdestä shotista espressoa ja hieman likööriä, kuten sambucaa tai konjakkia.
Cortado koostuu yhdestä espressoshotista, joka on laimennettu noin samalla määrällä kuumaa maitoa. Maito on yleensä höyrytetty, mutta ei paksua koostumusta, kuten esimerkiksi Caffé Latteessa.
Yksi doppio on kaksi annosta espressoa, kun taas yksi annos espressoa kutsutaan ’solo’: ksi.
Espresso on kahvinvalmistusmenetelmä, jossa erittäin hienoksi jauhettu kahvi valmistetaan korkean paineen alla. Espresso-kahvin suhde on yleensä 1:2, eli jos valmistat yhden annoksen kahvia käyttäen 18 grammaa kahvia, valmistuu 36 gramman annos espressoa.
Espresso con panne, joka italiaksi tarkoittaa 'espresso kermalla', koostuu yhdestä espressokupista, jota koristaa kerma.
Caffe Macchiato, Espresso Macchiato tai vain Macchiato on espressopohjainen juoma, joka sisältää pienen määrän höyrytettyä maitoa. Italiaksi "macchiato" tarkoittaa "loukkaantunutta", mikä selittää sen suoran käännöksen "tahrattu kahvi".
Flat white muistuttaa hyvin paljon cafe lattea ja koostuu yhdestä espressoshotista ja pienestä määrästä höyrytettyä maitoa. Suurin ero flat whiten ja cafe latten välillä on, että flat white yleensä tarjoillaan pienemmässä määrässä.
Frappé oli alun perin tehty pikakahvista, mutta nykyään se valmistetaan yleensä espressosta. Frappé yleensä valmistetaan sekoittamalla espressoa, maitoa, siirappia ja jäätä yhteen ja sekoittamalla se sitten paksuksi, melkein slushice-tyyppiseksi konsistenssiksi.
Ristretto on vahvempi espressolaukaus, ja se valmistetaan yleensä hienojauhettuun kahviin käyttäen lyhyempää liotusaikaa ja pienempää suhdelukua. Kahvimäärän vähentämisellä kahvin pitoisuus kasvaa, ja näin ollen ristretto on vahvempi kuin tavallinen espressolaukaus.
Lungo on espressopohjainen kahvijuoma, jonka valmistamisessa käytetään enemmän vettä kuin tavallisessa espressossa, ja sen vuoksi siihen käytetään yleensä kaksinkertainen määrä vettä verrattuna tavalliseen espressoon.
Ostoskorisi on tyhjä