Ensimmäinen laitos mitä-on-sarjasta vie matkalle Pohjois-Länsi-Italiassa sijaitsevista espresso-baareista pariisilaisiin kahviloihin. Nyt on aika upota maidon ihmeelliseen maailmaan kun tutkimme Café au Laitia eli kahvia maidolla.
28. heinäkuuta 2021 kello 7.15Ensimmäinen julkaisu what-is-sarjasta matkustaa luoteeseen espresso-baareista Italiassa Pariisin kahviloihin. On aika syventyä maitoon, sillä meidän pitää tutkia Café au Lait, eli kahvi maidolla.
Joitain faktoja ensin
Ääntäminen: ca·fé au lait
Määritelmä: Kahvia ja lämmintä maitoa yhtä suurina osuuksina
Historia ja etymologia: Ranskalainen, kahvi maidolla. Ensimmäinen tiedossa oleva käyttö: 1763
Café au Lait, kuten ehkä jo tiedätkin, on ranskaksi kahvia maidolla. Se tehdään yleensä yhdestä osasta tummaa kahvia ja yhdestä osasta höyrytettyä maitoa. Café au Lait sekoitetaan usein vääristyneesti kahvilatten kanssa, joka on tehty yhdestä kolmasosasta espressoa ja kahdesta kolmasosasta kuumaa maitoa.
Café au Lait on ranskaksi 'kahvi maidolla', ja se sisältää yleensä puolet tummaa kahvia ja puolet maitoa, toisin kuin kahvilatte, joka sisältää yhden kolmasosan espressoa ja kaksi kolmasosaa maitoa
Kahvi tuli Pariisiin ensimmäisen kerran 1600-luvun alussa, ja kahvilat alkoivat ilmestyä saman vuosisadan loppua kohti. Viittauksia "café au laitiin" löytyy Marie de Rabutin-Chantalin, markiisitar de Sévignén kirjeistä samalta ajanjaksolta. Kahvi ja maito yhdistettiin todennäköisesti ensimmäisen kerran hollantilaisen kauppiaan toimesta Kiinassa, ja vasta myöhemmin puolalaisen kauppias Wienissä otti sen käyttöön kahvilassa.
Kaikessa yksinkertaisuudessaan café au lait - ainakin tapa, jolla se valmistetaan kahviloissa - vaatii melko paljon välineitä. Toisin kuin latte tai cappuccino, café au lait valmistetaan tavallisesti paitsi espressokoneella myös vanhalla perinteisellä suurella kahvinkeittimellä useimmissa liikkeissä. Normaali erä suodatinkahvia kaadetaan kuppiin, jonka jälkeen barista kaataa noin 2/3 höyrytettyä maitoa kahvin päälle.
Jotta voisit valmistaa café au lait'n, joka muistuttaa kahvilassa tarjoiltavaa juomaa, tarvitset espressokoneen höyrylaitteella. Keitä ensin normaali erä tummaa kahvia haluamallasi tavalla - se voi olla mitä tahansa klassisesta suodatinkahvista Aeropressiin tai ranskalaiseen pressaan. Täytä sen jälkeen kahvikuppi noin puoliväliin. Kuumenta sitten maitoa, noin puolet siitä määrästä, jonka kahvia olet juuri keittänyt, ja kaada se kahvikuppiin. Siinä se on - valmista.
Café au Lait'n maku ei eroa kovin paljon tavallisesta kahvista maidolla. On kuitenkin jonkin verran eroa, koska maidon lämmittäminen tekee sokerista (laktoosi) liukoisempaa ja siksi maidosta - ja kokonaisesta juomasta - tulee hieman makeampaa. Tärkein ero cafe au lait'n ja vain kahvin maidolla välillä on maidon koostumus.
Nämä kaksi ihanaa nestettä voidaan yhdistää monella eri tavalla. Riippuen siitä, missä päin maailmaa olet (erityisesti missä kahvinkeitentätapa on suosituin), "kahvi maidolla" -käännös paikalliselle kielelle voi tarkoittaa kaikkea kylmämaidolla täytetystä suodatinkahvista espressoon höyryytetyn maidon kanssa, kuten ranskalainen cafe latte. Kaikilla näillä juomilla on samat ainesosat (kahvi, vesi ja maito), joten jos käytät samoja kahvipapuja, niillä on samantyylinen maku, mutta niiden taso on hieman erilainen. Vastaava kahvijuoma, jonka voit tehdä vain espressokoneella, on Americano au lait. Vedä espressolyönti ja laimenna se vedellä halutun vahvuuden saavuttamiseksi, ja lisää sitten höyrytettyä maitoa tavalliseen tapaan.
Ostoskorisi on tyhjä