Tieto

Mikä on: Espresso

Espresso ei ole kahvipapu eikä paahto, vaan se on kahvin erittäin korkealla konsentraatiolla valmistettava juoma.

28. heinäkuuta 2021 kello 7.43

Ennen kaikkea, espresso ei ole kahvipapulaji

Korkea kahvinkonsentraatio, joka antaa aamulla potkua, juotu nopeasti ja täydellinen erilaisiin kahvijuomiin? Kyllä kiitos! Mutta mitä on espresso?

Nopeita faktoja espressosta

  • Espresso on uuttotapa
  • Espresso käyttää hyvin hienoa jauhettua kahvia
  • Espresso uutetaan erittäin korkeassa paineessa
  • Espresso sisältää kahvin konsentraatiota jopa 10%

 

Mitä on espresso?

Aluksi espresso on uuttotapa. Samoin kuin ranskalainen puristin, suodatinkahvi ja aeropress ovat erilaisia uuttotapoja, espresso on myös uuttotapa. Vaikka eri paahtimot ja kahvilat ovat eri mieltä siitä, mitkä kahvipavut ja paahtotasot ovat parhaita espressolle, mikään ei objektiivisesti tee pavuista "espressopapuja" normaalien kahvipapujen sijaan. Tulokset vaihtelevat aina, mutta espresson voi valmistaa millä tahansa kahvipavulla.

Joten nyt kun olemme vahvistaneet, että espresso on uuttotapa eikä tietty tyyppi kahvipapua, voimme puhua siitä, mikä tekee espressouutosta erilaisen kuin muut tavat.

Ennen kaikkea espresso on hyvin pieni juoma, vaikka sille ei ole tiettyjä suhde-edellytyksiä, sitä on vaikea kutsua espressoksi, jos se on paljon yli 75 ml.

Muut erot espresson ja tavanomaisen tippaleivän välillä ovat kahvin konsentraatio, erityisesti jos vertaat niitä. Tavanomaisessa kahvissa puhdasta kahvikonsentraatiota on noin 2-3%, kun taas espressossa voi konsentraatio yltää jopa 10%! Siksi sitä ei voida kutsua espressoksi, jos tavallinen kahvi kaadetaan vain pienelle espressolasille.

Myös espresson valmistus nopeasti, ja kuten ei ole tarkkaa määritelmää koolle, ei ole myöskään valmistusaikalle. Mutta kun espresso voidaan valmistaa niin nopeasti, se vaatii yleensä hyvin hienon jauhatuksen pavuista. Joten kun kahvipaketissa lukee "espresso-jauhatus", se tarkoittaa, että pavut on jauhettu erittäin hienoksi, verrattuna esimerkiksi ranskalaiseen puristimeen, joka on suhteellisen karkea jauhatus. Hienojen jauhatus tarkoittaa sitä, että suurempi osa kahvin pinta-alasta altistuu vedelle, ja siksi korkeampi kahvin konsentraatio saavutetaan lyhyessä ajassa.

Lopuksi, ja ehkä tärkeintä, meillä on paine. Paine, kuten hieno jauhatus, auttaa nopeuttamaan uuttamista puristamalla vettä hienon kahvipulverin läpi. Se on myös paine, joka luo kutsutun "creman", ruskea kahvivaahdon, joka on saatu pavuista ja vedestä, jotka virtaavat kaasukuplien ympärillä, jotka vapautuvat kahvista.

Yleensä espresso valmistetaan elektronisella espressokoneella, joka paineen avulla luo erittäin korkean paineen. Kuitenkin on myös manuaalisia espressokoneita, joissa paine rakennetaan manuaalisesti kahvan avulla.

 

Mitä espresso ei ole?

On monia uuttotapoja, joita joskus kutsutaan espressoksi, mutta jotka eivät todella sovi määritelmään. Ensin on mokkapannu, joka muistuttaa paljon aikaisia ​​espressokoneen versioita, mutta joka ei silti käytä riittävän korkeaa painetta valmistamaan todellista espressoa, mikä johtaa kahvin olevan läpinäkyvämpää ja heikompaa kuin espressossa.

Aeropressiä kutsutaan joskus espressoksi, mikä on ymmärrettävää, koska se käyttää suhteellisen korkeaa painetta kahvin valmistukseen. Mutta huolimatta siitä, että paine ei ole tarpeeksi korkea kahvin valmistamiseen yhtä keskittyneenä kuin todellinen espresso.

Joten yhteenvetona voidaan todeta, että espresso ei ole millään tavalla kahvipapua, vaan kyseessä on pikemminkin hyvin pieni ja keskittynyt kahvi, joka on valmistettu erittäin hieno jauhatus kahvista ja korkealla paineella uuttamalla.

 

Miten teet espresson?

Nyt kun olemme vahvistaneet, mikä espresso on, on aika katsoa, ​​miten valmistaa espresso

Siitä olemme kirjoittaneet erillisen artikkelin: Miten valmistaa espresso


Muut viestit kohteesta Tieto

Ostoskorisi on tyhjä