Tällä kertaa puhumme maukkaasta ja voimakkaasta kahvista, joka on johtanut suureen hämmennykseen: espresso macchiato.
28. heinäkuuta 2021 kello 7.24Ensin hieman faktoja
Ääntäminen: mac·chi·a·to
Määritelmä: Espresso, joka on päällystetty ohuella vaahdotetulla maidolla
Historia ja etymologia: Italia, lyhennys caffè macchiato, joka tarkoittaa kahvia vähän maidolla. Ensimmäinen tunnettu käyttö: 1980-luvulla
Macchiato tarkoittaa "roiskeista" ja "merkittyä" italiaksi. Kuten nimi antaa ymmärtää, se on perinteisesti espressoa, jossa on pieni määrä maitoa merkitsemään, että se ei ole vain espresso. Macchiatos eivät yleensä ole enempää kuin muutama siemaus (noin 36 grammaa) ja niissä on vain vähän maitoa ja maitovaahtoa, yleensä vain yhtä paljon kuin espressoa.
Kuten nimi antaa ymmärtää, se liittyy kahvin "merkitsemiseen". Aikaisemmin oli yleistä, että baristan piti tehdä merkkipiirteitä espressoon pienellä määrällä maitoa, jotta tarjoilija voisi erottaa sen helpommin. Tämä kehittyi sitten omaksi juomaksi: Espresso Macchiato.
Espresso Macchiato käyttää vähemmän maitoa kuin mikään muu espressopohjainen juoma (paitsi tietenkin pelkistetty espresso). Siksi se on kahvi/maitopohjainen juoma, joka todennäköisimmin maistuu kahvin pavuilta, joita käytät espressoosi, hieman maitoa mukana.
Macchiato, joka on tehty maidon vaahdolla, johtaa siihen, että maidon ja espresson maku osuvat kielen päälle erillisesti, toisin kuin kaadettu versio höyrytetystä maidosta, joka olisi hieman integroitu makuprofiiliin. Joka tapauksessa, jos etsit kahvijuomaa, jossa maito peittää espresson maun, macchiato ei ehkä ole sinun valintasi. Kokeile sen sijaan jotain lievempää, kuten café au lait.
Macchiatot valmistetaan espressolla ja höyrytetyllä maidolla, mutta kahviloissa on kaksi erilaista tapaa tarjoilla macchiatoa.
Ensimmäinen on vanhanaikaisempi tapa: maidon vaahdon lisääminen espresson päälle.
Toinen menetelmä, joka on tullut suosituksi viime vuosikymmenen aikana, on menetelmä, jossa höyrytetty maito kaadetaan espressoon. Toisin kuin ensimmäinen versio, tämä mahdollistaa latte-taiteen.
Kuten jo ymmärsit, ero on siinä, miten maito on käsitelty - maidon vaahdot on hyvin kevyttä ja lepää käytännössä kahvin päällä, kun taas höyrytetty maito on raskaampaa ja siksi laskeutuu pohjalle.
Tämä vaatii ensinnäkin espressokoneen. Mikä tahansa espressosetti voidaan kuitenkin tehdä macchiatoa varten. Suhteiden tulee olla yksi osa kahvia yhtä osaa maitoa, eli 18 gramman espressosta tulee 36 gramman macchiato.
Yksi macchiaton haittapuoli on, että se saattaa olla hieman maitosaldoisempi, ellet tee kahta tai useampaa macchiatoa. Tällöin on vaikea saada kunnollista vaahdotusta, kun käytät näin pientä maitomäärää. Siksi sinun täytyy käyttää noin 50-70 ml maitoa.
Tee näin: Laita maitokannu päälle ja kytke se päälle. Anna höyryn tulla sisään muutaman sekunnin ajan ja upota sitten höyryn syvälle maitoon noin 5-10 sekunniksi. Lopuksi voit kaataa maidon espressoon ja voilà, sinulla on macchiato!
Kahvijuomat, jotka muistuttavat eniten macchiatoa ulkonäöltään, ovat cortado ja piccolo. Ensimmäinen on peräisin Espanjan kahvikulttuurista ja jälkimmäinen Australian kahvikulttuurista, mutta ne ovat kooltaan hieman isompia kuin macchiato, niihin kaadetaan hieman höyrytettyä maitoa ja vain vähän vaahtoa.
Latte Macchiato ja Caramel Macchiato ovat ehkä eniten sekaantuneet Espresso Macchiaton kanssa (ilmeisistä syistä). Latte Macchiato on melkein päinvastainen kuin Espresso Macchiato, sen sijaan, että merkitsisit espressoa maidolla ja vaahtolla, merkitsetään maitoa pienellä määrällä espressoa. Karamelli Macchiato toisaalta on spinoff Latte Macchiato, jonka eräs Starbucksin barista keksi 90-luvulla, ja sen uskotaan ylittäneen Latte Macchiaton suosion. Kuten nimestä voi päätellä, se on latte macchiato karamellisiirapilla (ja usein vaniljalla), yleensä 350 ml kupissa.
Ostoskorisi on tyhjä