Onko kahvisi hieman liian laiha tai ehkä liian vahva? Lue täältä, missä käymme läpi mitä tekee kahvista vahvan tai heikon, sekä vinkit siihen, miten voit brygata paremman kahvin.
28. heinäkuuta 2021 kello 8.04Suuri osa ymmärtää, mitä tarkoittaa, kun kahvi on vahvaa tai heikkoa, mutta vain harvat, lukuun ottamatta baristoja, käyttävät sanoja "ekstraktio" ja "konsentraatio" kuvaamaan kahvin voimakkuutta. Tässä kirjoituksessa käymme läpi, mitä tarkoittaa, kun kahvi on vahvaa tai heikkoa, mitä ekstraktio ja konsentraatio liittyvät kahviin ja miten voit mukauttaa kahvin voimakkuuden henkilökohtaiseen makuusi.
Kahvin vahvuus ei viittaa paahtoasteeseen, vaan siihen, kuinka suuri osa kahvista on liuennut veteen (lue kahvinpaahtamisesta täältä). Mitä kahvi oikeastaan on? Lyhyesti sanottuna, kuppi kahvia koostuu pääasiassa vedestä ja liuenneesta kahvista. Tavallisessa mustassa kahvikupissa on keskimäärin noin 1,25% liuenneita kahvia ja loput 98,75% on vettä. Sen sijaan tavallinen espressokuppi voi sisältää jopa 10% liuenneita kahvia ja vain 90% vettä (lue lisää espressosta).
Samoin kuin suurin osa juo kahvia sen maun vuoksi, yhtä moni juo kahvia myös kofeiinin takia. Ja vahvempi kahvi tarkoittaa varmaankin enemmän kofeiinia? Vastaus on sekä että.
Useimmat tuplaespressot alkavat lähes samalla kahvimäärällä kuin yksi tavallinen suodatinkahvikuppi. Joten vaikka espressossa on enemmän kofeiinia tilavuuteen nähden, kokonaismäärä on lähes sama. Korkeampi konsentraatio espressoissa todennäköisesti antaa sinulle nopeamman kofeiinipiikin, mutta määrä olisi sama kuin jos olisit juonut tavallisen kahvikupin.
Voit verrata sitä votka-shotkiin ja olueeseen, alkoholin määrä on lähes identtinen, mutta votka-shotissa oleva alkoholi on keskittyneempää ja pääsee siksi nopeammin verenkiertoon.
Tarkoituksena ymmärtää, mitä vahvuus oikeastaan tarkoittaa, on tietysti auttaa sinua valmistamaan parempi kuppi kahvia, riippumatta siitä, mitä vahvuutta nautit. Koska vahvuus perustuu kahvin ja veden suhteeseen, helpoin tapa muuttaa kahvin vahvuutta on muuttaa kahvin ja veden suhdetta reseptissä.
Siinä viitataan uutossuhteeseen, joka on lyhyesti sanottuna kahvin ja veden suhde. Esimerkiksi 400 ml vettä ja 25 grammaa kahvia olisi 16:1 uutossuhde. Oletetaan, että käytät 25 grammaa kahvia 400 ml vedessä ranskalaisen pressopannun kanssa ja pidät mausta, mutta haluat hieman vahvemman kahvin. Kokeile käyttää 30 grammaa kahvia sen sijaan. Saat uutossuhteen 13,2:1, mikä tuottaa vahvemman kahvin.
Tietenkin on liian yksinkertaistettua vain muuttaa murtoainetta, koska on muita tekijöitä, kuten pavun paahdus sekä käytetty uuttomenetelmä.
Panossuhde ei ole ainoa tapa säätää kahvin voimakkuutta - sen sijaan että muuttaa käyttämäsi kahvimäärää, voit yrittää saada enemmän uutetuksi kahvista. Kuten aiemmin kirjoitimme, espressokupissa kahvin pitoisuus voi olla jopa 10%, kun taas suodatinkahvikupissa se on yleensä 1,25%. Nämä prosentit voidaan manipuloida riippuen monista muuttujista, kuten valmistusmenetelmästä, kahvin jauhatuksesta ja lämpötilasta.
Kahvi on monimutkaista ja erilaiset maut tulevat esiin eri vaiheissa valmistusprosessia. Jos uutat kahvia alhaisella konsentraatiolla, saat suhteellisen hapokasta ja vähemmän makeaa kahvia. Jos taas uutat erittäin korkealla konsentraatiolla, saat erittäin katkeraa kahvia.
Pyrimme yleensä saavuttamaan yhden ja kolmen prosentin konsentraation tavanomaiselle kahvikupille. Tämä antaa yleensä hyvän tasapainon makeuden, hapokkuuden ja katkeruuden välillä.
Jos olet tyytyväinen kahvin makujen tasapainoon, mutta haluat sen intensiivisemmäksi tai vähemmän voimakkaaksi, säädä jauhettujen kahvipapujen määrää.
Jos haluat kahvisi olevan voimakkaampaa tai miedompaa, mutta haluat myös tasapainottaa makeuden, hapokkuuden ja katkeruuden maut, voit kokeilla säätää jauhatuksen hienoutta, valmistusaikaa tai lämpötilaa.
Kahvin valmistuksen jälkeen on olemassa muita tapoja säätää kahvia. Tiedätkö esimerkiksi, mitä tarkoittaa Americano? Americano on lyhyesti sanottuna laimennettu espresso. Tässä on otettu yksi annos espressoa, jossa on noin 10% pitoisuus, ja laimennettu se kuumalla vedellä, mikä saavuttaa pitoisuuden, joka lähestyy 2-3%.
Joten jos olet keittänyt kahvin, joka maistuu fantastiselta, mutta vahvuus on hieman liian suuri, laimenna sitä hieman vedellä. Jos taas olet keittänyt kahvia, joka ei ole tarpeeksi vahvaa, valitettavasti siinä ei ole paljonkaan tehtävissä.
Ostoskorisi on tyhjä