Reseptit

Näin keitetään espresso.

Opettele valmistamaan täydellinen espressoshotti ja tunnista, mitä muuttujia vaikuttaa espresson makuun.

28. heinäkuuta 2021 kello 7.55

Espresson valmistus

Espresson valmistus on hyvin monimutkainen ja kallis tapa ylläpitää, joka vaatii paljon kokemusta ja kallista varustelua. Monet baristat harjoittelevat monta vuotta ennen kuin heillä on tarpeeksi itsevarmuutta tehdä hyvää ja johdonmukaista espressoa joka kerta.

Voit lukea lisää siitä, mikä espresso on täältä.

On paljon tekijöitä, jotka vaikuttavat espresson laatuun, ja nämä tekijät on oltava täydellisessä harmoniassa herkullisen espresson valmistamiseksi, mikä on myös syy siihen, että on vaikeaa tehdä resepti, joka sopii kaikille.

Tekijät espressolle

  • Kuinka vanhoja kahvipavut ovat
  • Kuinka hienonnettu pavut ovat
  • Kuinka kuuma espressokone on
  • Kuinka tasainen kahvitanko on
  • Kuinka tumma tai vaalea kahvi on (voit lukea enemmän kahvin paahdosta täältä)
  • Kuinka korkea paine on valmistuksessa
  • Mikä espressokone on käytössä

Suosittelen pitämään muistikirjaa käden ulottuvilla valmistusprosessin aikana, jotta voit kirjata ylös muuttuvia tekijöitä, kuten jauhatus, annostus, aika, toteutettujen espressokuppimäärä, maku ja korjaukset.

Jos aloitat nollasta, ota 20 gramman kuiva kahviseos, ja riippuen kahvista, tavoittele 30-40 gramman tulosta (eli itse espressolaukauksen painoa). Perinteiset 'espresson paahdot' toimivat yleensä hyvin kahvin ja veden suhteessa 1:1,5 (20 grammaa kahvia 30 grammaan tulosta). Vaaleammat paahdot, joissa on enemmän hedelmäisiä vivahteita, maistuvat usein erittäin hyvältä, jopa 40 gramman tulokseen asti. Pavun jauhamisen pitäisi olla hienoa, mutta liian hienolaatuinen jauhaminen tekee shottien valmistuksesta hankalaa.

 

Espresso kahvin tiivistäminen

Ensimmäinen vaihe espresson tekemisessä on kahvin tiivistäminen.

Aloita täyttämällä espressokoneen portafilteri hienojauhetulla kahvilla, noin 20 grammaa, ja huolehdi siitä, että kahvi on tasaisesti jaettu eikä ylimääräistä kahvia ole reunoilla.

Pidä portafilteria täysin vaakasuorassa asennossa ja ota tamperi ja tamppaa kahvia kevyesti ylhäältä, sitten pieni tamppaus portafilterin sivulta. Tämä varmistaa, että kahvi jakautuu tasaisesti sekä ylä- että alapuolelle.

Sitten otat tamperin taas kahviin, mutta tällä kertaa painat sitä noin 15 kilolla. On tärkeää tamppata mahdollisimman tasaisesti, jotta kahvin taskuja ei synny, joista vesi voisi valua läpi - lopuksi on hyvä idea pyörittää tamperia 1-2 kertaa pitääksesi kahvan tasaisena.

 

Espresson valmistus

Nyt paahtosi on valmis, ja voit asettaa portafilterin kiinni espressokoneeseen. Pidä espressokone noin 94 asteen lämpötilassa. Aloita kone ja saat luultavasti ensimmäiset pisarat espressoa noin 5 sekunnin kuluttua. Sammuta kone noin 20-22 sekunnin kuluttua. Voit säätää valmistusaikaa ja siten ulostulon määrää.

Joskus on tarpeen säätää kahvipapujen jauhatusta täydellisen espresson saamiseksi. Jos huomaat, että espressosi ei ala valua tai että siinä kestää kauan, se saattaa johtua liian hienosta jauhatuksesta, ja jos niin on, kokeile hieman karheampaa jauhatusta. Toisaalta, jos se menee liian nopeasti, se voi tarkoittaa, että jauhatus on liian karkeaa. Kokeile testata erilaisia tasoisia jauhatusasteita.

Huom! Kun olet valmis keittämään, portafilterissa voi silti olla hyvin korkea paine. Tämä tarkoittaa, että jos vapautat portafilterin liian nopeasti, siinä voi olla jopa poreileva vaikutus, joka voi saada kahvin vain ampumaan pois. Joko odota hetki, kunnes paine on laskenut, tai yritä vapauttaa portafilter erittäin hitaasti, jotta paine ei laske liian nopeasti.

Kuten huomaat, jotain niin yksinkertaista kuin espressoshotti voi olla melko monimutkainen. Kuten aiemmin mainittiin, ei ole mitään vakioreseptiä espressoshotille - se on kysymys kokeilusta, jossa löytää täydellisen espresson valmistusmenetelmän. Tämä on myös se, mikä tekee kahvilasta ainutlaatuisen, koska jokainen barista on käynyt oman iterointinsa läpi ja löytänyt oman täydellisen reseptin.


Muut viestit kohteesta Reseptit

Ostoskorisi on tyhjä