Coldbrew on tullut hyvin suosituksi, ei pelkästään Tanskassa, vaan myös muualla maailmassa. Coldbrew on lyhyesti sanottuna kylmäkeittotapa, joka poikkeaa perinteisestä kahvista. Coldbrewin etuna on sen mieto ja hapan maku, joka on täydellinen kesään ja sopii loistavasti sekoitettavaksi esimerkiksi spriteen, toniciin ja muihin makeisiin juomiin.
Lisäksi coldbrewia voi säilyttää jääkaapissa pidemmän aikaa, joten jos tarvitset aamulla lämmintä kupillista kahvia, lämmitä vain hieman coldbrewia ja se maistuu upealta.
Coldbrew ei pidä sekoittaa jääkahviin, joka on pikemminkin juoma, joka voidaan tehdä muun muassa coldbrewista.
Lue: kolme parasta jääkahvireseptiämme
Tässä blogikirjoituksessa tarkastelemme neljää eri tapaa valmistaa coldbrewta.
AeroPress on erittäin suosittu, ja ennen kaikkea helppo tapa valmistaa kahvia. Coldbrewn valmistamiseksi AeroPressillä tarvitaan tietysti AeroPress.
Lue lisää kuinka AeroPressillä valmistetaan kahvia
Tällä AeroPress-menetelmällä valmistetaan noin yksi kuppi kahvia, jota voidaan laimentaa hieman, jolloin saadaan kaksi kupillista kahvia.
Tarvitset
- 20 grammaa hienoa tai keskijauhettua kahvia
- 240 grammaa kylmää tai haaleaa vettä
- AeroPress
Valmistusohjeet
- Valmista AeroPress käänteisellä menetelmällä
Käänteinen menetelmä mahdollistaa veden kaatamisen AeroPressiin ilman, että kahvi alkaa valua suodattimen läpi. Valmistat käänteisen menetelmän asettamalla yläosan (eli itse painopisteen) pöydälle. Sitten otat AeroPress-kammiot ja asetat ne painon päälle.
- Lisää kahvi kammiin
- Lisää noin 40 grammaa vettä ja sekoita, jotta kahvi kastuu kunnolla
- Lisää loput vedestä aivan kammiokannen päälle (älä sekoita)
- Peitä AeroPress kalvolla tai vastaavalla
- Aseta se jääkaappiin ja anna sen hautua noin 12 tuntia
- Kun olet valmis, poista kalvo ja aseta suodatin päälle
- Käännä AeroPress kupin päälle ja valmista!
Jos aloitat tislaamisen esimerkiksi klo 19.00 illalla, se on valmis klo 07.00 aamulla. Täydellistä, eikö?
Kypsennysaika 12 tuntia ei ole kiinteä, voit tislaa jopa 24 tuntia. Mutta kaikki alle 8 tuntia johtaa todennäköisesti ohueen kahviin.
Voit kokeilla ja tehdä kokeiluja. Jos kahvi on liian ohutta, pidennä keittoaikaa.
Jos sinulla on jo pitkä hautuaika, voit joko jauhaa kahvin hienommaksi tai lisätä keittosuhdetta vähentämällä veden määrää tai lisäämällä kahvin määrää.
Coldbrewn valmistamiseksi on monia tapoja, ja French press ei ole poikkeus. Menetelmä on suurelta osin samanlainen kuin normaali tapa valmistaa French press-kahvia, vain muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.
Näin valmistat French press-kahvia
Tarvitset
- 60 grammaa kahvia
- 450 grammaa kylmää tai huoneenlämpöistä vettä
- French press
Valmistusohjeet
- Kahvin tulee olla jauhettu keskikarkeaksi tai karkeaksi
- Vältä hienoa jauhetta
- Lisää kahvi French pressiin
- Lisää noin 50 grammaa vettä ja sekoita, jotta kahvi kastuu kunnolla
- Lisää loput vedestä
- Aseta suodatin yläreunaan ilman, että sitä painetaan alaspäin
- Aseta jääkaappiin noin 12 tunniksi
On tärkeää, että et paina suodatinta alas ennen kuin olemme valmiita keittämään. French press -jauhamistasi voit valmistaa kaiken 8 ja 24 tunnin välillä - kokeile ja katso, mikä sinulle sopii parhaiten.
Voit taas kokeilla erilaisia keittosuhteita: kokeile lisätä kahvin määrää, jos kahvi on liian mietoa. Tai vaihtoehtoisesti, keitä kahvi pidempään.
Nyt jotain erilaista: vaihtoehto coldbrew'ille, jota ei tarvitse liottaa yön yli. Tähän tyyppiin on olemassa erilaisia laitteita, mutta yksinkertaistamisen vuoksi käytämme perinteistä Chemexiä.
Jäätiputin coldbrew'n toimintaperiaate on se, että hitaasti sulatamme jään kahvin päällä ja näin ollen keitämme kahvin erittäin hitaasti, erittäin alhaisissa lämpötiloissa.
Tarvitset
- Chemex
- Suodatin
- Paljon jäätä
- Hieno tai keskikarkea jauhettu kahvi
Toimi näin
- Aseta suodatin Chemexiin ja puhdista se tarvittaessa kuumalla vedellä.
- Lisää kahvi.
- Lisää kourallinen jäitä kahvin päälle.
- Odota noin 15 minuuttia.
- Nauti!
Kun jää sulaa hitaasti, se tippuu kahviin ja suodattuu hitaasti suodattimen läpi. Noin 10–20 minuutin kuluttua sinulla on ihana coldbrew.
Espresso voidaan keittää suoraan jään päälle, ja kun jää sulaa hitaasti, saat ihana, kylmän americano'n. On sanottava, että tämä ei ole aito coldbrew, koska espresso keitetään lämpimänä, mutta koska keitämme sen jään päällä, otimme sen mukaan artikkeliimme.
Toisin kuin espresson viilentäminen jälkeenpäin jääkaapissa, espresso jäähdytetään välittömästi jään päällä. Tämä tarkoittaa, että vältämme tarpeettoman karvauden, mikä muodostuu, kun kahvi jäähdytetään hitaasti.
Tarvitset
- 15 grammaa espresson jauhettua kahvia
- Jää Toimi näin
- Ota lasiin jää.
- Valmista 30 grammaa espressoa suoraan jään päälle.
Ostoskorisi on tyhjä